Ajankohtaista​

AJANKOHTAISTA |

Kuntien hallinnosta sujuvaa ja tasapuolista

Kierrätysteollisuus ry
Kuvalähde: iStock

Sujuva ja ennakoitava hallinto on yrityksille tärkeää. Ketterä kaavoitus ja nopea lupahakemusten käsittely lisäävät kunnan vetovoimaa.

Yritysten investointien edellytyksinä on usein asemakaavan muutos ja ympäristö- ja rakennuslupien myöntäminen. Hakemusten sujuva käsittely ja yrityksen tarpeiden ymmärtäminen ovat olennaisia yrityksen kannalta.

”Kaavoitus ja eri lupien hakeminen ovat työläitä prosesseja. Jos niiden käsittelyajat venyvät ja ovat huonosti ennakoitavissa, yrityksen investoinnit jäävät pahimmassa tapauksessa vain suunnitelmiksi. Kunnat voivat itse suoraan vaikuttaa siihen, miten yritysmyönteistä sen hallinto on”, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP:n toimitusjohtaja Otto Lehtipuu toteaa.

Sujuvuuden lisäksi yritysten tasa-arvoinen kohtelu on keskeistä.

”Kunnan tulee viranomaisena toimia korostetun puolueettomasti ja kohdella kaikkia toimijoita yhdenmukaisesti. Tämä korostuu etenkin niillä toimialoilla, joilla kunta tai sen yhtiöt ovat itse aktiivisia toimijoita”, Lehtipuu painottaa.

Esimerkiksi kunnan jätehuoltoviranomaisen ja kunnallisen jätelaitoksen roolit ja tehtävät on pidettävä tarkkaan erillään. Jätelainsäädäntö lähtee siitä, että julkisen vallan käyttöä ei voi siirtää kuntien yhdessä omistamalle jäteyhtiölle. Puolueettomia viranomaistehtäviä ovat esimerkiksi jätemaksuista päättäminen tai lainsäädännön tulkitseminen silloin, kun kunnallinen jäteyhtiö on itse osapuolena.

Tutustu YTP:n Kuntavaaliviesteihin 2021.