Ajankohtaista​

AJANKOHTAISTA |

Tule mukaan rakentamisen muovien green dealiin

Kierrätysteollisuus ry
Kuvalähde: iStock

YTP on mukana rakentamisen muovien green dealissa, jonka tarkoituksena on tehostaa rakentamisessa käytettyjen kalvomuovien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä lisätä kierrätysmateriaaleista valmistettujen muovien käyttöä.

Sopimuksen tavoitteena on myös optimoida ja vähentää kalvomuovien kulutusta. Sen avulla tavoitellaan uusioraaka-aineiden käytön lisäämistä kalvomuovien tuotannossa 40 prosenttiin vuoden 2027 loppuun mennessä.

Rakentamisessa käytetään paljon materiaaleja, myös muoveja: viidennes kaikista muoveista käytetään rakentamisessa. Rakentamisen kertakäyttömuoveilla on merkittävä kierrätyspotentiaali, sillä ne ovat teknisiltä ja muilta ominaisuuksiltaan arvokas materiaalivirta. Rakentamisessa syntyvä muovijäte hyödynnetään nyt lähinnä polttamalla energiantuotannossa.

Kierrätystavoitteiden kiristyminen koskee myös muoveja: muovipakkauksista on kierrätettävä vähintään 50 prosenttia vuoden 2025 loppuun mennessä ja vähintään 55 prosenttia vuoden 2030 loppuun mennessä. Sopimuksella pyritään lisäämään kierrätystä ja kierrätysraaka-aineen käyttöä sekä vähentämään päästöjä.

Rakentamisen muovien green dealillä halutaan tukea kuntia ja yrityksiä niiden omissa ilmastotoimissa. Sopimuksessa on mukana kokonainen arvoketju toimialat yhdistäviä toimijoita tuotteiden valmistuksesta pakkaamiseen, kaupasta tilaajille sekä tilaajista rakennushankkeiden ja urakoiden toteuttajiin ja kiertotalouden osaajista uudelleen tuotantoon.

YTP kannustaa jäseniään liittymään sopimukseen. Siihen osallistuminen tarjoaa työkaluja toteuttaa yrityksenne hiilineutraalius- ja kiertotaloustavoitteita. YTP:n jäsenistä ensimmäisenä mukaan sopimukseen on liittynyt Veikko Lehti Oy.

Kiinnostuitko? Rakentamisen muovien green deal -aamukahvit järjestetään uusiokalvomuovien tarjonnasta 17.3. ja kehittyvistä kierrätysteknologoista 31.3., merkkaa päivät jo kalenteriisi!

Lisätietoja:
Rakentamisen muovit green deal -sopimus
Motivan koulutuskokonaisuus rakentamisen muoveista

 

Kierrätysteollisuus ry