Ajankohtaista​

AJANKOHTAISTA |

Löytyykö kotoa vanhaa elektroniikkaa? Säilötyt laitteet ja akut voivat muuttua vaarallisiksi ’zombiakuiksi’

Kuvalähde: Zombieakkukampanja
Kuvalähde: Zombieakkukampanja

Joka vuosi jonkun kotona käryää zombiakku, kun akkuja ja paristoja on säilytetty huolimattomasti suuria määriä. Recser Oy:n ja Pelastusopiston tutkimuksen mukaan pelastuslaitos saa vuosittain useamman ilmoituksen henkiin heränneistä käytetyistä paristoista ja akuista, jotka ovat syttyneet palamaan. Vuonna 2022 mm. raportoitiin tulipaloista, jotka syttyivät kodinhoitohuoneessa väärin säilytetyistä paristoista. Näiden 'zombiakkujen' käryämisen voi kuitenkin itse ehkäistä helposti muutamalla konstilla.

Huolimaton säilytys aiheuttaa vaaratilanteita

Paristojen ja akkujen kierrätystä Suomessa organisoiva Recser Oy eli Paristokierrätys kävi läpi yhdessä Pelastusopiston kanssa viranomaisen PRONTO-rekisteriin kirjattuja hälytystehtäviä. Syksyltä 2022 tilastoon on kirjattu noin viisi tapausta, jonka todennäköinen aiheuttaja voi olla väärin käsitelty tai hävitetty paristo tai akku eli ’zombiakku’. Lisäksi uutisissa on vilahdellut tapauksia litiumakkujen aiheuttamista tulipaloista huomattavasti enemmän.

Eräässä, hyvinkin tyypillisessä, viranomaisen kirjaamassa tapauksessa kodinhoitohuoneesta oli alkanut tuhoisa tulipalo. Palojälkien ja muun arvioinnin perusteella palo oli syttynyt kaapissa, josta löytyi runsaasti käytettyjä AA-, 9V- ja nappiparistoja. Pelastusviranomainen näki mahdollisena, että joku paristoista oli mennyt oikosulkuun ollessaan kosketuksessa toisen pariston kanssa.

– Tämänkin olisi voinut välttää teippaamalla paristojen virtanavat heti, kun ne poistaa laitteesta ja kiikuttamalla ne niille tarkoitettuun keräykseen. On hyvä muistaa, että myös kuluttajalla on vastuuta kierrätyksen turvallisuudesta. Jos annettuja ohjeita ei noudata, voi joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista, Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck muistuttaa.

Ei missään nimessä sekajätteeseen

Laitteita tai akkuja ja paristoja ei missään nimessä saa heittää sekajätteeseen. Zombiakut aiheuttavat vuosittain vaikeita tulipaloja väärän jätteen seassa. Esimerkiksi sekajätteen käsittelyprosesseissa akku voi ”zombiutua” kolhiintuessaan tai puristuessaan ja aiheuttaa vaikeasti sammutettavan palon, josta leviää myrkyllisiä kaasuja.

Pienet (alle 25 cm) laitteet sekä kannettavat paristot ja akut voi viedä maksutta kierrätykseen niitä myyviin kauppoihin ja isommat kunnallisille aluekeräyspisteille. Irrotettavat akut tulee viedä paristojen ja akkujen keräykseen, ja jos akkua ei saa irti, sen voi palauttaa laitteen mukana.

Akkujen ja paristojen palauttaminen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen virtanavat teipattuna ehkäisee tehokkaasti zombiakut. Kierrättämällä varmistetaan myös, että akkujen ja paristojen sisältämät raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.

Kuinka ehkäistä zombiakkujen käryäminen ja välttyä vaaratilanteilta:

  1. Teippaa käytetyn pariston ja akun virtanavat. Paristot ja akut voivat herätä henkiin zombiakkuina ja syttyä palamaan joutuessaan kosketuksiin muiden metallien tai napojen kanssa
  2. Poista vaurioitunut akku laitteesta, älä yritä käyttää tai ladata vahingoittunutta akkua
  3. Vie käytetyt paristot ja akut kierrätykseen mahdollisimman pian

Uusille laitteille ja virtalähteille kannattaa tehdä tilaa kaapista myös turvallisuuden takia. Moni ei tiedä, että pitkään lataamattomana ollut akku voi mennä oikosulkuun uudelleen ladattaessa. Paristot ja akut voivat aiheuttaa vaaratilanteen myös, jos niitä säilötään läjissä ilman, että niiden virtanavat on suojattu esimerkiksi teipillä. Lisäohjeita löytyy osoitteesta Zombiakku.fi.

Lisätietoja: Liisa-Marie Stenbäck, Recser Oy (Paristokierrätys), p. 010 249 1704, s-posti: liisa-marie.stenback@recser.fi.

Lue alkuperäinen artikkeli

Etsi lähin paristojen ja akkujen keräyspiste

Kuvalähde: Zombieakkukampanja

Kierrätysteollisuus ry