Litiumioniakkuja on kodeissa, konttoreissa ja työmailla monenlaisissa laitteissa kuten puhelimissa, läppäreissä, sähköhammasharjoissa, porakoneissa ja sähköpyörissä. Käyttöikänsä lopussa nämä tuotteet on lajiteltava oikein ja toimitettava niille varattuun käsittelyyn. Ne eivät saa päätyä tavanomaiseen jätteeseen, jota keräyksessä, kuljetuksessa ja käsittelyssä puristetaan ja murskataan. Tällaiseen käsittelyyn päätynyt akku usein vääntyy, puristuu tai muuten vaurioituu ja voi muuttua ’zombiakuksi’ syttyen palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jätepuristimessa, pakkaavassa jäteautossa tai käsittelylinjaston murskaimessa.
’Zombiakku’ on siis käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto, joka esimerkiksi kolhun seurauksena herää uudelleen henkiin ja pullistuu, kuumenee, ääntelee ja pahimmillaan suorastaan räjähtää. Zombiakkujen torjumiseksi jätteet tulee lajitella oikein: akut ja paristot kerätään erikseen niille osoitettuihin paikkoihin. Oheinen video näyttää, mitä tapahtui Hydraulic Press Channelin puristaessa turvallisissa olosuhteissa sähkötyökalujen akkuja.
Väärin lajitellut litiumioniakut ja litiumparistot aiheuttavat Suomessa vuosittain useita kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja ja muita vaaratilanteita. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet ainakin 22 zombiakkujen aiheuttamaa tulipaloa viimeisimmän 15 kuukauden aikana. Litiumioniakuista johtuneita vaaratilanteita on pakkausjätteiden, erityisesti muovipakkausten sekä kartonki- ja pahvipakkausten, käsittelyssä viikoittain.
Väärin lajiteltuja litiumioniakkuja löytyy valitettavan usein erilliskerättyjen kotitalousmuovipakkausten joukosta Fortumin Riihimäen muovijalostamolla. Riski niiden aiheuttamista tulipaloista ja vaaratilanteista on todellinen, vaikka jalostamon prosessit on suunniteltu paloturvallisuus huomioon ottaen ja alueella on automaattiset sammutusjärjestelmät sekä oma tehdaspalokunta. Litiumioniakku voi vioittua ja syttyä palamaan missä tahansa vaiheessa käsittelyä.
– Litiumioniakun sammuttaminen on hyvin haastavaa, ja vaikka palo saadaan sammutetuksi, se voi helposti syttyä uudelleen, kertoo Health, Safety & Security Manager Janne Pekkala Fortum Recycling & Wastesta.
Zombiakku-viestintäkampanjassa alan asiantuntijaorganisaatiot kampanjoivat yhdessä paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen puolesta. Alan asiantuntijaorganisaatiot ovat keränneet vaaratilanteiden varalle jokaiselle hyödylliset toimintaohjeet, jotka löytyvät kampanjan kampanjan verkkosivuilta.
Vuoden 2023 kampanjassa ovat mukana Fortum Waste Solutions Oy, Kierrätysteollisuus ry, Finanssiala ry, Kaupan liitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Recser Oy, SER-kierrätys, STEK ry, Sumi Oy, Suomen Kiertovoima KIVO ry, Suomen Pakkaustuottajat Oy, Suomen pelastusalan keskusjärjestö ry (SPEK), Suomen Romukauppiaiden Liitto ry sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).