Ajankohtaista​

AJANKOHTAISTA |

Kinkkutempulla joulun paistinrasvat polttoaineeksi

kinkkutemppu_kuva_2

Joulunajan perinteeksi muodostunut kiertotalouskampanja Kinkkutemppu järjestetään 18.12.2023-7.1.2024. Valtakunnallinen tempaus tarjoaa kotitalouksille mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat, jotka käytetään raaka-aineena Neste MY -dieselin valmistuksessa.

Jo kahdeksatta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu kannustaa kotitalouksia keräämään ja kierrättämään jouluruokien paistinrasvat. Tempaukseen osallistutaan tuomalla paistinrasvat niille varattuun keräysastiaan. Kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, mutta keräyspisteisiin voi tuoda kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan ja kalan paistinrasvan sekä kaikki kasviperäiset rasvat.

Viime vuonna Kinkkutemppu keräsi huimat 45 tonnia paistinrasvaa, ja tänä vuonna tietysti tavoitellaan uutta ennätystä. Kampanjalla kannustetaan kotitalouksia kierrättämään myös jouluna ja varmistamaan, ettei paistinrasvaa päätyisi ainakaan viemäriin.

Kinkkutemppu järjestetään jälleen ympäri Suomen, Tammisaaresta Sodankylään. Keräyspisteitä on lähes 200, ja ne sijaitsevat kaikkien K-Citymarkettien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä muutamien Neste- ja Neste K -asemien sekä Rinki-ekopisteiden yhteydessä ympäri Suomen.

Kierrätysteollisuus yhdessä 14 muun Kinkkutempussa mukana olevan organisaation kanssa uskoo kiertotalouden voimaan. Kierrätysteollisuuden jäsenyritys Lassila & Tikanoja toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin toimitetut paistinrasvat Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, minkä jälkeen raaka-aine kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen.

Paistinrasvoista Neste tekee MY Uusiutuva Diesel -polttoainetta, jonka elinkaaren aikaiset päästöt ja päästövähenemä on laskettu EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisesti. Kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat, kun keräyspisteisiin toimitettu paistinrasva saa uuden elämän polttoaineena, joka valmistetaan Suomen markkinoille 100-prosenttisesti jäte- ja tähderaaka-aineista. Tämä vähentää hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 prosenttia verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön.

Muistilista jouluajan onnistuneeseen kierrätykseen
1. Lahjapaperi kuuluu energiaksi poltettavaan sekajätteeseen. Myös kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.
2. Lajittele joulunvietossa väsähtäneet led-kynttilät tai valosarjat sähkölaitekeräykseen.
3. Malta mielesi konvehtirasian kanssa. Se on purettava osiin, kun herkut on nautittu: pahvinen kuori kuuluu kartongin keräykseen ja rasian muovikääre sekä suklaiden muovipakkaus muovinkeräykseen.
4. Minimoi ruokahävikki. Ylijääneet jouluruoat pelastavat joulun välipäivät: porkkanalaatikosta syntyvät mehevät sämpylät, ja rosolli on helppo punajuurikeiton pohja. Lisää ohjeita ja inspiraatiota löytyy täältä. Jos jotain kuitenkin jää yli, vie tähteet  biojätteeseen.
5. Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemärin. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Kinkkutempun paistinrasvan keräyspisteitä on lähes 200. Jos sellaista ei kuitenkaan löydy reiteiltäsi, voit hävittää paistinrasvan kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Näin osallistut Kinkkutemppuun 18.12.2023-7.1.2024
● Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva paistinrasva tyhjään kartonkitölkkiin, kuten maitotölkkiin. Älä käytä lasista, metallista äläkä muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.
● Sulje kartonkitölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
● Anna rasvan hyytyä viileässä.
● Vie pakkaus lähimpään Kinkkutempun keräyspisteeseen 18.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.
● Älä laita kartonkitölkkejä keräysastiaan muovipussissa. Se haittaa rasvan käsittelyä.

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.