Ajankohtaista​

AJANKOHTAISTA |

Uudelleenkäytön edistäminen on kiertotalousteko ja kustannussäästö – miten tavarat ja osat saadaan kiertoon?

Sirpa Rivinoja, Risain
Kuvalähde: Sirpa Rivinoja, Risain

Tavaroiden ja esimerkiksi purettavien rakennusten osien uudelleenkäyttö on oleellinen askel kiertotaloudessa. Uudelleenkäytön edistäminen on yksinkertaista, kun mukaan otetaan osaava kierrätysoperaattori, kirjoittaa Risain Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Sirpa Rivinoja. Rivinoja toimii yrityksessään muun muassa uudelleenkäytön ja esipurun asiantuntijana.

Muutoksen tekeminen on sitä, että muutat jotain, josta monet tahot hyötyvät, et vain sinä.

Tähän virkkeeseen on tiivistetty hyvin näkökulma, joka ehdottomasti on ohjannut oman liikeideani kehittämisessä. Ennen kierrätysalan yrittäjäksi ryhtymistä työskentelin design-tuotteitten parissa kotimaisissa rakentamisen ja sisustamisen alan yrityksissä. Esittelen edelleen nykytilannettani sanomalla: ”Designerista tuli risaineri”.

Design-vaihe opetti paljon materiaaleista, rakenteista, rakentamisesta ja purkamisesta. Olen varmasti yksi monista, joka toteaa tämänpäiväisen ammattitaitonsa olevan summa monesta siihen mennessä opitusta asiasta.

Seurasin jo 2010-luvulla Facebookin roskalavaryhmiä. Some on hyvä alusta levittää nopeasti tietoa siitä, minkä kiinteistön pihasta löytyy jätelava täynnä kaikkea mielenkiintoista. Kuvat tarjolla olevista tavaroista leviävät nopeasti. Tiedon levittämisen mahdollisuus somessa käynnisti ilmiön, jonka seurauksena joku muu kuin lavan tilannut taho kiipesi lavalle ja vei hyväkuntoiset löydöt mennessään. Tämä oli yleistä, vaikka tiedostettiin, ettei se mennyt ihan oikein omistajuutta tarkasteltaessa.

Aihe on varmasti tuttu monille. Valitettavasti vieläkin on aika yleistä hävittää tavaroita roskalavalle muutos- ja purkukohteista tai muuttokohteista. Siinä kohtaa toimijoilla on usein ”sokea piste”. Lavan tilannut taho sulkee silmänsä, ja tavarat katoavat omille teilleen tai hävitettäväksi.

Tämän ilmiön voisi välttää lisäämällä yhden toimijan mukaan ketjuun: Uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen erikoistunut operaattori voi varmistaa, että käyttökelpoiset tavarat ja osat löytävät uuden käyttökohteen.

Uudelleenkäytön edistäminen on yksinkertaista: kiinteistön omistaja aikatauluttaa työsuunnitelmaan uudelleenkäyttöselvityksen ja ottaa mukaan asiaa tuntevan kumppanin.

Uudelleenkäyttöselvitys on työvaihe, jossa katselmoidaan kiinteistön ylimääräisiksi jäävät kalusteet, laitteet, rakennusosat ja materiaalit. Ne kuvataan ja lisäksi kirjataan ylös mitat ja kunto. Kuvia voidaan jakaa kohdearkkitehdeille tai muille tahoille, jotka voisivat keksiä uudelleenkäyttöä sellaisillekin tavaroille ja osille, jotka perinteisesti päätyvät hävitettäviksi. Tällaisen ”ristipölytyksen” jälkeen saadaan myytyä tarpeettomiksi jääneet tavarat ja osat uudelleenkäyttöön. Myyntikanavat valitaan käytössä olevan aikataulun ja myytävien tuotteiden profiilin mukaan. Ostajat noutavat ostoksensa suoraan kohteesta. Kierrätysoperaattori opastaa ja avustaa kaikissa vaiheissa ja turvaa laadukkaan noutotapahtuman.

Kyseinen työvaihe vie aikaa kiinteistön pinta-alasta riippuen noin yhden työpäivän sisältäen kontaktointia muutamien tuntien verran. Tavarat olisi joka tapauksessa vietävä pois jonkun toimesta.

Kierrätysoperaattorina kokemuksemme on, että uudelleenkäytön palveluna tilaavat tahot saattavat suhtautua ensimmäisellä kerralla varauksella ulkopuolisten liikkumiseen tiloissaan. Itsekin olisin varautunut, jos kyseessä olisi työmaakohde. Siksi varaudumme asianmukaisesti ja toimintamme on vastuuvakuutettua.

Keskeisessä osassa on aikataulun suunnittelu ja siinä pysyminen. Tärkeää on toteuttaa uudelleenkäyttöä edistävät työvaiheet selvästi ennen kuin kiinteistö muuttuu työmaaksi. Näin edistetään kiertotalouden tavoitteita ja hyödynnetään käytetyt hyödykkeet mahdollisimman isossa mittakaavassa mahdollisimman lähellä.

Operatiivisen vaiheen jälkeen seuraa tilaajaa myös kiinnostava vaihe, raportointi. On inhimillistä ja yleistä, että tilaajalle kaikkein kiinnostavin tieto on se, paljonko saatiin myyntituottoa. Suurin oivallus syntyy kuitenkin kohdassa, jossa tilaaja näkee arvion säästetyistä jätekuluista, jotka kierrätysoperaattorin ansiosta pystyttiin välttämään. Kirsikkana kakussa on vielä laskelma, joka osoittaa, millaisen hiilikädenjäljen saimme yhdessä aikaan.

Uudelleenkäytön edistämisestä hyötyvät todellakin kaikki osapuolet – myös ympäristö!

Lue lisää Risain Oy:stä