Ajankohtaista​

AJANKOHTAISTA |

Talous­vaalit tulossa – Miten kierto­talouden teemat pärjäävät?

Kuvassa Kierrätysteollisuuden toimitusjohtaja Mia Nores

Kiertotalous on osa uudistuvaa taloutta, eikä Suomella ole enää varaa hukata kierrätyskelpoisia materiaaleja. Kiertotaloutta edistäviä toimenpiteitä tarvitaan tulevaan hallitusohjelmaan, kirjoittaa Kierrätysteollisuuden toimitusjohtaja Mia Nores.

Eduskuntavaalit ovat reilun kahden viikon päästä. Ennakkoäänestys alkaa jo ensi keskiviikkona. Vaaleihin liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu on painottunut pitkälti talousnäkymiin ja sopeuttamistarpeeseen. Sopeuttamisen lisäksi tulee katseen olla myös tulevan kasvun pohjan luomisessa. Kiertotaloudella on tässä keskeinen rooli.

Kierrätysteollisuuden pääviestit saavat kannatusta yli puolue­rajojen. Helmikuun vaalitilaisuudessamme puolueiden paneeli oli hyvin yksimielinen: Investointien luvitus pitää saada nopeammaksi ja julkista rahaa tulee käyttää aiempaa enemmän kiertotalouden edistämiseen. Kierrätysaste ja etenkin kierrätettyjen materiaalien kysyntä on saatava kasvuun ja tähän tarvitaan ohjauskeinoja.

Mielipiteet eivät jakautuneet merkittävästi edes toimintaympäristöön liittyvissä kysymyksissä: jätelainsäädännön epäselvyydet vaativat kaikkien mielestä korjaamista ja alan kilpailun pitää olla reilua. Eroa syntyy lähinnä puolueiden konkreettisissa työkaluissa.

Vaalien tulos ja sen jälkeen käynnistyvät hallitusohjelmaneuvottelut ratkaisevat, miten kiertotaloutta edistävät toimenpiteet lopulta menestyvät. Jatketaanko vihreän siirtymän ja kiertotalouden edistämistä talouden sopeuttamistarpeista huolimatta vai kenties juuri sen takia? Entä nähdäänkö hallitusohjelmassa markkinamyönteistä toimintaympäristöä edistäviä toimenpiteitä?

Kiertotalous on osa uudistuvaa taloutta, eikä Suomella ole enää varaa hukata kierrätyskelpoisia materiaaleja. Siksi jäteveron kehittäminen on yksi keskeinen toimenpide, jonka tulisi löytyä myös tulevan hallituksen työkalupakista.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Mia Nores, puh. 044 330 0928, mia.nores@kierratysteollisuus.fi

Kierrätysteollisuus ry